Ақпарат

Қайырмалар

Қайырмалар



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Кесектер жыртқыш құстардың тұқымына жатады және итбалықтардың субфамилиясын құрайды. Мысықтардың басқа жыртқыш құстардан ерекшелігі - тұмсықтың пішіні мен мөлшері - ол ілмек тәрізді және кішкентай. Бұл құстардың сегіз түрі белгілі.

Ең танымал түрлері - қызыл қоңыз. Қызыл қоңыздың таралу аймағы Испаниядан Қиыр Шығысқа дейінгі үлкен аумақтарды қамтиды. Қызыл қоңыздың құйрығы қатты шанышқымен ерекшеленеді, және бұл ерекшелік қызыл қоңызды тануды жеңілдетеді.

Айрықша керемет құс деп айту қиын. Ол дөрекі, батыл және жалқау. Бірақ айрықтың ұшуы - бұл керемет көрініс. Айрықша үлкен биіктіктерде шаршаусыз ұшып, төрттен бір сағат ішінде еркін жүзе алады.

Кесектер диетасына негізінен жәндіктер, бақалар, кесірткелер, жыландар және ұсақ сүтқоректілер кіреді. Олар құлаудан бас тартпайды, кейде тіпті құстарға шабуыл жасайды, бірақ олар аң аулауға сирек шығады.

Кесектер ұяларын ағаштардың үстіне тұрғызады және ішкі бетін көбіне қағаз сынықтарымен, ескі шүберектермен және басқалармен жабыстырады. Қиттар әдетте екі-үш жұмыртқадан тұрады. Жұмыртқаны инкубациялау үшін әйел жауапты.

Қызыл қоңызды жеңу оңай. Куша ұстағанда, ол алдымен өзін өлідей сезінеді және адамды осылай алдау мүмкін емес екенін түсінгенге дейін жасайды.

Квитаның ұшуы - бұл керемет сурет. Бұл құстар баяу, бірақ қажымай ұшады. Кесектер соншалықты биіктікте ұшуға қабілетті, сондықтан оларды көзбен ажырату мүмкін емес. Айрықша ұзақ уақыт бойы жүзе алады - мысалы, қара айры төрт сағат ішінде ауада жүзе алады (яғни он бес минут ішінде ешқашан қанаттарын жаппайды). Құстар - ақылды құстар. Олар үшін қарапайым адамды аңшыдан ажырату қиын емес. Бұл құстар, әдетте, кем дегенде бір рет қорқатын жерлерде көрінбеуге тырысады.

Құстар көшіп-қону кезінде үлкен малды құрайды. Бұл жыртқыш құстардың арасында өте сирек кездесетін жағдай. Мұндай отрядтардағы құстардың саны жүздеген адам болатын жағдайлар бар. Сөйтіп, қыдырулар түн ішінде бірге өтеді. Көбіне олардың бәрін бірге ауада ұшып жүргенді көруге болады. Қыс мезгілінде бұл құстар тропикалық Африка мен Азия аймақтарына барады.

Брахмин киті - Оңтүстік Азия аумақтарының тұрғыны. Оның таралу аймағы Үндістаннан Соломон аралдарына дейінгі аумақтарды қамтиды. Бұл құстың денесінің ұзындығы елу алты сантиметрге жетеді. Брахмин құйрығының негізгі түстері ақ (кеуде, мойын, бас) және қызғылт-қоңыр (дененің қалған бөлігі). Кәмелетке толмағандардың түсі қоңыр түсті, ол мойын мен бастың қою қара жолақтарымен ерекшеленеді. Брахмин жыланының тұмсығы жоғарғы жағында сары, ал қалған бөлігі бойымен ағарған. Бұл түрдің жекелеген адамдары күріш алқаптарында, манграларда немесе су объектілерінің жанында орналасуға тырысады. Олардың диетасына негізінен жылан балығы мен айран бар. Сонымен қатар, Брахмина киті бақалар, кесірткелер, балапандар және тіпті кішкентай жануарларды жей алады. Брахмин киті маусымдық қозғалыстар жасайды. Сірә, олар құрғақ және жаңбырлы кезеңдердің өзгеруімен байланысты.

Брахмин китінің жылына екі ілінісі бар. Үндістан аумағында, шынымен де, брахманда жыланның бір жыл ішінде екі ілінісі бар екендігі байқалды. Олар маусым мен желтоқсанда түседі. Олар алақанға ұя салғанды ​​жөн көреді, бірақ басқа ағаштарға да ұя салуға болады. Ілгектің құрамында түрлі-түсті беті бар екі жұмыртқа бар. Ауыстырғышта сирек үш жұмыртқа болуы мүмкін. Инкубацияға әйел де, ер де қатысады.

Қанатты құс - Австралияның тұрғыны. Бұл түрдің жеке тұлғалары осы континенттің орталық бөлігінің шөлді аймақтарында тұрады. Қара жолақтар астықтың сыртқы жиегін тамаша сызып тастайды (түсі ақ түсті). Қанатты құс - жыртқыш құс, сондықтан аң аулау үшін оны түнде немесе кешке таңдайды. Бұл мысықтардың диетасына тышқандар, егеуқұйрықтар және басқа да кеміргіштер кіреді.

Шанышқы құйрық - бұл кішкентай құс. Алайда, осы түрдің жеке тұлғалары ұзын құйрық пен ұзын қанаттарға ие. Бұл құстардың жалпы ұзындығы (құйрығының ұзындығын қосқанда) шамамен елу сантиметрді құрайды. Шанышқы құйрықтың қанаттарының ұзындығы жүзден оннан жүз жиырма бес сантиметрге дейін, құйрығының ұзындығы қырықтан қырық бес сантиметрге дейін. Қара және ақ түстер шанышқы құйрықтың түтікшесінің барлық түстерін құрайды. Қара - құйрық, жоғарғы құйрық, қанаттар және арқа, ақ - дененің басқа бөліктері. Бұл түрдің тырнақтары мен тұмсығы да қара түсті. Табандары көк.

Шанышқылы құйрық Америка аумағында тұрады. Солтүстік Американың таралу аймағына келетін болсақ, қазіргі уақытта шанышқы құйрық тек Оңтүстік Флоридада сирек кездеседі. Шындығында, өткен ғасырда бұл құстар негізсіз жойылып, соның салдарынан Солтүстік Америкада шанышқы құстардың саны азайып кетті. Қазір шанышқы құйрықтар Орталық Американың аумақтарында, Оңтүстік Американың шығыс бөлігінде аз мөлшерде тұрады.

Шанышқы құйрықтар ағаш тәждеріне ұя салады. Ұстамада екіден төртке дейін түрлі-түсті жұмыртқалар болады. Инкубацияға әйел де, ер де қатысады. Шанышқы құйрықтардың диетасына негізінен жәндіктер кіреді. Шанышқы құйрықтар оларды шыбынмен табандарымен ұстап алады.

Түтінді шыбынның таралу аймағы мөлшері жағынан маңызды. Түтінді мысық Оңтүстік-Шығыс Азия, Үндістан, Африка елдерінде тұрады. Оны Испанияның оңтүстік аймақтарынан табуға болады. Түтінді мысық саванналарда, орманды жерлерде немесе жай ландшафттарда орналасады. Бұл түрдің жеке адамдары отырықшы. Бұл түрдің жеке тұлғаларының диетасы негізінен ұсақ кеміргіштерден тұрады. Түрлі жер үсті құстар (мысалы, торғай), үлкен жәндіктер мен кесірткелер өздерінің рационын әртараптандырады.

Түтін қыша - әдемі құс. Бұл құстардың артқы жағы мен басы жұмсақ сұр түске ие. Осы түрге жататын адамдардың иықтары қара түсті. Түбі ақ.

Түтінді қоңыз салыстырмалы түрде кішкентай. Оның денесінің ұзындығы жиырма сегізден отыз бес сантиметрге дейін өзгереді. Массасы, әдетте, екі жүз отыздан екі жүз елу грамға дейін.

Бала шағала - бұл түтінді қыдырлардың өкілі. Оңтүстік Америкада тұрады. Оның атауын оның кішкентай өлшемінен алды. Оның салмағы шамамен жүз граммға тең.

Жұмыртқаларды инкубациялауға тек түтін қоңызының анасы қатысады. Түтінді қоңыздың ілінісуінде үш-төрт жұмыртқа болады. Жұмыртқалардың түсі кілегей болады. Инкубация жиырма жеті немесе жиырма сегіз күнге созылады.

Тісті қоңыз - бұл кішкентай жыртқыш құс. Таралу аймағы Мексиканың оңтүстігінен Оңтүстік Америка материгінің солтүстік облыстарына дейінгі аумақтарды қамтиды. Тіс сүйегінің жоғарғы тұмсығында екі тіс бар (дәл осы қасиет құсты осылай атауға себеп болды). Адамдардың жалпы ұзындығы отыздан отыз бес сантиметрге дейін өзгереді. Бұл құстардың диетасына жәндіктер мен орташа рептилиялар кіреді.

Тіс сүйектері - бұл әдемі өрік бар құс. Өріктің негізгі түсі қоңыр, тек басы қара-сұр түсті. Жеңіл көлденең жолақтар тістелген құйрықтың құйрықтары мен ұшу қауырсындарын безендіреді. Бұл түрдің тырнақтары мен тұмсығы қара түсті. Бұл құстардың аяқтары қызғылт сары түсті. Ілгек үш-төрт жұмыртқадан тұрады (шыбындар ағаштарға ұя салады). Жұмыртқалардың ақ беті қоңыр дақтармен безендірілген.

Қызыл аяқты мысық екі түсті қарақұйрыққа ұқсас. Ұқсастықтар шынымен таң қалдырады. Екі аяқты қызыл қоңыздар тропикалық ормандардың тұрғыны. Бұл құстардың жұмыртқалары мөлшері жағынан да, түсімен де ұқсас. Өрік түсі ақшыл, төменгі жағы және жамбасындағы қызғылт «шалбар» қамтиды. Көлеміне келетін болсақ, бұл құстардың денесінің ұзындығы отыздан отыз сегіз сантиметрге дейін, ал массасы жүз сексеннен екі жүз елу грамға дейін жетеді. Әдеттері мен келбеті қызыл аяқты лақ пен екі түсті қарақұйрықта да ұқсас. Бұл құбылыс мимика деп аталады, яғни біз имитациялық ұқсастық туралы айтамыз. Ақиқат, қызыл аяқты цикадалармен тамақтандырады. Соңғылары кішкентай құстар ұшып кеткеннен кейін «жыртқыш аңды» көргенде ән айта бастайды (және іс жүзінде оған ұқсас мысық). Бұл табиғаттың жұмбақтары.

Қызыл қоңыз - қоныс аударатын құс. Оның таралуының солтүстік аймақтарында ғана. Жерорта теңізінде тұрып жатқан адамдар үшін отырықшы өмір салты тән. Қызыл қоңыз орман алқаптарына жабысады. Ересектердің қара өріктерінің негізгі түсі қызғылт реңкке ие (демек атауы). Дененің жалпы ұзындығы шамамен алпыс сантиметр, салмағы бір килограмнан асады. Қанаттар жүз елуден жүз жетпіс сантиметрге дейін, ал қанатының ұзындығы қырық жетіден елу үш сантиметрге дейін. Қызыл қоңыздың таралу аймағы Канар аралдары, Солтүстік-Батыс Африка аумағын қамтиды. Кіші Азия, Оңтүстік және Орталық Еуропа. Орталық Еуропада қызыл қоңыздардың саны соңғы онжылдықтарда едәуір қысқарды, алайда қазір оны қалпына келтірудің алғышарттары бар.

Қызыл қоңыз - сирек кездесетін түрі. Қазіргі уақытта бүкіл әлемде он жетіден жиырма сегіз мыңға дейін жұп тұрады. Бұл құстардың көпшілігі Испанияда, Германияда және Францияда ұя салады. Қызыл қоңыз халықаралық және ұлттық келісімдермен қорғалған. Қызыл мысық, басқалармен қатар, Ресейдің Қызыл кітабына енгізілген. Қызыл қоңыздың жалпы саны ХХ ғасырда айтарлықтай төмендеді. Тек 1970 жылдан 1990 жылдарға дейін бұл құстардың популяциясы 20% азайды. Мұның басты себебі адамдардың қызыл қоңыздарды іздеуі болды. Оған кейбір жерлерде уландырылған жемді пайдалану, жұмыртқа жинау және ату кіреді. Сонымен қатар, қызыл қоңыздар санының азаюы осы құстардың ұя салуға қолайлы жерлер санының азаюымен байланысты болуы мүмкін. Бұл азаю жерді адамдардың экономикалық пайдалануына, сондай-ақ олардың сапасының төмендеуіне байланысты.

Қызыл қоңыз бірнеше жыл бойы сол ұяны пайдаланып келеді. Оның құрылысы наурызда басталып, кездесуден бұрын. Көбінесе, жұптасқан ойындар кезінде қызыл қоңыздар бір-біріне қарай жылдам қозғалады және тек соңғы сәтте ғана бұрылады. Сонымен қатар, кейде құстар тіпті бір-біріне табандарымен тиіп кетеді. Жұмыртқалар құрылыс басталғаннан екі-төрт апта өткен соң салынады. Алғаш рет өсіретін адамдарда ұя салу сәуір айының басында басталады. Ұя салу үшін, қыша әдетте қарағай, линден немесе еменді таңдайды. Ұя ағаштың шанышқысында орналасқан, ол жерден он екі-жиырма метр биіктікте орналасқан. Қызыл қоңыздар ескі тасталған қарғалар немесе шұңқырлар ұяларын пайдаланатын кездер болады. Ұйықтауға екі-үш күн қалғанда қызыл қоңыздар ұяның ішкі бетін қойдың жүнімен жабады.

Қызыл қоңыздардың жұмыртқаларына ілініс бір-үш жұмыртқадан тұрады. Көбінесе, іліністегі жұмыртқалардың саны төрт. Жұмыртқалар кезекпен қойылады. Овипозиция арасындағы интервал үш күн. Жұмыртқалардың беті ақ түсті, қызыл нүктелермен. Қызыл қоңыздың ұрғашы бір маусымда екі рет жұмыртқа сала алады, егер алғашқы іліністегі жұмыртқалар түрлі себептермен жоғалып кетсе. Егер қандай да бір себептермен балапандар өліп кетсе, онда қызыл қыша ұрғашы бұдан былай жұмыртқа сала алмайды - бір жылдың ішінде бір ғана ұрпақтар өсіріледі. Инкубациялық кезең - бір жұмыртқаға отыз бір немесе отыз екі күн. Жалпы алғанда, барлық ілініске арналған инкубация кезеңі (егер оның құрамында үш жұмыртқа болса) отыз жеті немесе отыз сегіз күнді құрайды. Инкубацияға тек қызыл қоңыздың әйелдері қатысады. Осы кезеңде ер адам азық-түлік жеткізуші рөлін атқарады. Балапандар қазірдің өзінде жабық болып туылған. Олар бізге төсеу жүргізілген тәртіп бойынша жеңіл болып көрінеді. Балапандар туылғаннан кейін, аналық алғашқы екі аптада олармен бірге ұяда қалады. Қызыл қоңыздың еркектері оларды тамақпен қамтамасыз етеді.

Балапандар бір-біріне агрессивті. Бұл жағдай, алайда, сирек жағдайда өлімге әкеледі. Туғаннан кейін бір жарым айдан кейін ұядан шыққан балапандар көрші бұтақтарға шығады. Қызыл қыша балапандары алғашқы ұшуды туылғаннан кейін қырық сегізден елу күнге дейін (кейде тіпті жетпіс күннен кейін) ертерек жасайды - алғашқы ұшудың уақыты азық-түліктің болуына да, төлдің мөлшеріне де байланысты болады. Жас адамдар толығымен тәуелсіз болғаннан кейін ата-аналарымен он бес-жиырма күн ішінде тұрады.

Қара қоңыздың мөлшері қызыл шыбынның көлемінен үлкен. Керісінше, жұпты мысық кішкентай. Оның денесінің ұзындығы елу бестен елу сегіз сантиметрге дейін, құйрығының ұзындығы жиырма алтыдан жиырма тоғыз сантиметрге дейін, ал қанатының ұзындығы қырық төрттен қырық жеті сантиметрге дейін. Қара қоңыздың қанаттары жүз отыз алтыдан жүз қырық бес сантиметрге дейін өзгереді. Қара қоңыздардың салмағы 800 грамнан 1,1 келіге дейін.

Қара түсті қара қоңыздар. Бұл олай емес. Шындығында оның тұмсығы мен тырнақтары қара түсті. Қара түстердің әсерін беретін қауырсындар қара қоңыр түсті болады. Қара айрықша қызыл киттің ерекше белгісі ретінде өз атауын алды.

Қара қыша - қоныс аударатын құс. Бұл тек палеарктикада орналасатын қоңыздарға қатысты. Ұя салатын аумақтың басқа бөліктерінде қара қыдырыс - бұл құс. Ұя салатын жерде көбінесе Азияның оңтүстік және қоңыржай аймақтарының территорияларында, сонымен қатар Солтүстік Австралия, Африка құрлығында (Сахараны қоспағанда) және Мадагаскарда кездеседі. Қара қоңызды кейбір аралдарда көруге болады, атап айтқанда Жаңа Гвинея, Сулавеси және Филиппин. Ресей Федерациясындағы қара қоңыздың таралу аймағы Архангельскіден Приморье дейінгі аумақты қамтиды. Бұл түрдің жеке тұлғалары тайга аймағының солтүстік бөлігінде ұя салмайды.

Қара қоңыздар белгілі бір аумаққа байланған. Бұл көктем мезгілінде осы түрдің жеке тұлғалары жазғы қонысына келгенде, олар өткен жылы тұратын жерін іздеуді ерекше қамқорлықпен бастайды дегенді білдіреді. Қара қоңыздар батпақтар немесе өзендер маңындағы ормандарға қоныс аударғанды ​​жөн көреді - қара шыбын көбінесе су айдынының үстінде немесе бойымен ұшу кезінде күндізгі уақытты өткізеді. Қара құсты таулы жерлерде алып жүруді елестету қиын, бұл құс судың жақын жеріндегі жазық жерде өмір сүруге бейімделген. Осыған байланысты Дунай шалғындары тіршілік ету ортасына өте қолайлы.

Қара қоңыз ұшумен әйгілі. Ұшу өте әдемі. Бұл, әсіресе, қара қоңыз өзеннің үстімен жүріп бара жатқанда таң қалдырады.Бірақ ең әсерлі көріністі жұптау кезеңінде байқауға болады - содан кейін ауаның бір биіктіктің айтарлықтай биіктікте қалай көтерілмейтінін көруге болады. Кейде құстардың бірі құлап, судың бетіне құлап түседі, бірақ өте тез оралады.

Қара қоңыздың ұясын салу қиын емес. Ұя салу үшін айрықша жоғары ағашты таңдайды, бірақ ұяны төменгі жартысына салады. Қара шыбынның ұясы, шынымен, өте қарапайым - ол ұқыпсыз сызылған бұтақтардан пайда болады. Сонымен қатар, көбінесе қара қоңыз ұяларды лақтыратын ұяны тағайындайды (бірақ көбінесе оны өздігінен жасайды). Осыған байланысты кейде қай ұядан тырнаққа жататындығын, ал қара қоңызға жататындығын анықтау қиынға соғады.

Қара қоңыздар жалғыз тұрады. Немесе шағын топтарда. Немесе маңызды отарлар - қара шыбындардың шоғырлануы Бұғ, Днестр, Еділдің төменгі ағысында, сондай-ақ Ілек өзенінің бойында тіркелді.

Қара қоңыз - бұл құс. Бұл құстың диетасына балық, жәндіктер, бауырымен жорғалаушылар, қосмекенділер, балапандар және тіпті ұсақ сүтқоректілер, сондай-ақ өлім мен қоқыс кіреді. Соңғыларына келетін болсақ, қара қоңыз мұндай тағамнан сирек бас тартады, сондықтан көбінесе адамдар қоныс аударатын жерлерде - әсіресе Оңтүстік Азия мен Африка аймақтарында.

Алма ұлулар - қытырлақ тамақтарға арналған жалғыз тағам. Бұл қоңыздар Американың тропикалық ормандарында тұрады. Бұл түрдің тұлғалары алма ұлуларының белгілі бір «бақылау нүктелерінен» немесе тікелей ұшудан іздейді. Балдырлар су өсімдіктерінің бетінен өткір тырнақтарға ие жұқа саусақтарды қолдана отырып шебер қолданады. Бұл құстардың тамақтану әдеттері оларды ұлулар табылған су қоймаларының айналасында тұруға мәжбүр етеді. Олар колонияларда отырады. Алаяқ жейтін қыша - бұл қоныс аударатын құс. Оңтүстік Америкада және АҚШ-та, Кубада және Шығыс Мексикада өсіріледі.

Ұя құрылысына тек ер адам қатысады. Тұзды жейтін қоңыздардың ілінісуінде екіден төрт жұмыртқа болады. Жұмыртқаларда қоңыр түсті белгілер айқын көрінетін бозғылт жасыл түсті беті бар. Бірақ инкубацияға әйел де, ер де қатысады. Екі ата-ана да туылған ұрпақты тамақтандырады. Жас шыбын-шіркейлердің соңғы киімдері олардың өмірінің үшінші жылында пайда болады, дегенмен олар туғаннан бір айдан кейін ұядан ұшып шығады.

Алаяқ жеген шыбын-шіркейлердің саны азайды. Бұл көбінесе батпақтардың құрғауына байланысты. Дренаж ұлулардың өліміне әкеледі, олар бұл айрықтар үшін тамақ негізін құрайды, соңғылардың өлімін тудырады. Сондықтан, қарлығаш жейтін батпақтар қорғауды қажет етеді.

Кең құстарға айрықша көрініс беріледі. Бұл бөртпелерде қысқа тұмсық бар, олар көзге жетеді (демек атауы), таңғажайып үлкен көздер және бастың артқы жағында орташа ұзындықты. Жұқа және ұзын саусақтардың тырнақтары қисық. Кең қанаттарының ұзын қанаттары бар. Дененің жалпы ұзындығы қырықтан қырық жеті сантиметрге дейін. Бұл түрдің жекелеген адамдарының көздерінде ақ сақина бар. Вентральды жағы түрлі-түсті, мойын мен жұлын бойлық ақ жолақпен безендірілген. Дененің доральді жағы қара-қоңыр түсті. Бұл қатал күнделікті өмір салтын ұстамайды, керісінше крепускулалық - бұл барлық жыртқыш құстарға тән емес.

Кең қарақұйрық жараларды тамақтандырады. Мүмкіндігінше, кең итмұрынның рационында биттер басым болады, ал үлкен жәндіктер мен сирек, тіпті кішкентай құстар да оны әртараптандырады. Кең қарақұйрық жыртқышты шыбынның көмегімен ұстап алады және оны шыбында жейді.

Ұя үшін кең қанатты мысық биік ағаштарды таңдайды. Әдетте ілінісуге көгілдір-жасыл түсті екі жұмыртқа кіреді. Кейде жұмыртқалардың бетінде қоңыр белгілер көрінеді.

Паразиттік жылан - батыл құс. Бұл құстың қолөнерін қайыршылық деп атауға болады. Осыған байланысты, адамдар елді мекендерге қоныстануды жөн көреді. Оған көздері ашық, ешнәрсе кетпейді. Паразиттік шыбын-шіркей адамдардың әрекеттерін мұқият қадағалап отырады және тіпті олар туралы көп нәрсені түсінеді. Олардың айтуынша, паразиттік жылан, мысалы, балық аулауға саяхатқа шыққан балықшыға ешқашан назар аудармайды, бірақ айрықша әрқашан одан қайтып келетін қоңызды байқайды. Паразиттік жылан - нағыз ұры. Ет сойумен айналысатын аспазшыны бір сәтке алаңдатқаннан кейін, бөлшектердің бірі лезде тырнағының табанында болады. Сатып алынған етті себетке салып жүрген бақытсыз тұтынушыларды да тонауға болады.

Бүркіттер - шыбын-шіркейлердің жақын туыстары. Бұл өте үлкен мөлшердегі құстар. Олардың дене салмағы тоғыз килограммға жетеді, ал қанаттары екі жүз елу сантиметрге дейін жетеді. Бүркіттер барлық құрлықтардың аумағында кездеседі. Оны Антарктида мен Оңтүстік Америкада ғана көруге болмайды. Қазір теңіз бүркіттерінің көптеген түрлері сирек кездесетін түрлер болып саналады және қорғауға алынған. Бүркіттер негізінен балық пен суда жүзетін құстарды жейді.


Бейнені қараңыз: Аман (Тамыз 2022).